fallback

Diageo затваря 200-годишна дестилационна фабрика, съкращава 900 работници

Компанията ще затвори и завода, в който се пакетира Johnnie Walker

20:05 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на спиртни напитки в света - Diageo PLC, обяви, че съкращава 900 работни места вследствие на затварянето на 199-годишна дестилационна фабрика и завод за опаковане, съобщи АР.

Мерките са част от плана за преструктуриране на дейността на компанията в Шотландия с цел спестяване на разходи.

Според Diageo, сред чиито марки са Guinness, Smirnoff и Johnnie Walker, преструктурирането ще намали разходите на компанията с около 40 млн. паунда (66 млн. долара) през 2012 г.

От компанията са съобщили още, че съкращенията на работна ръка, които ще бъдат реализирани в следващите две години, частично ще бъдат компенсирани от създаването на около 400 нови работни места чрез разширението на други заводи.

Планът за преструктуриране на стойност 120 млн. паунда е вторият след обявената през февруари програма за 200 млн. паунда, вследствие на която компанията очаква да намали разходите си със 100 млн. паунда през финансовата година, която приключва през юни 2010.

Diageo изнася около 85 на сто от продукцията си в Шотландия към над 180 пазара по цял свят. Миналия месец компанията отчете 7 на сто спад на продажбите за тримесечието, което приключва в края на март.

Diageo продължава и да обмисля плановете си за голямо преструктуриране и на дейността си в Ирландия.

Около 700 от работните места, които ще бъдат съкратени, са от затварянето на завода за опаковане с Килмарнък – на етикета на всяка бутилка Johnnie Walker към момента пише, че уискито се бутилира в Килмарнък от 1820 г.

От компанията поясняват решението си с „инфраструктурни ограничения“ пред завода в Килмарнък, като според тях инвестицията в другите два завода за опаковане в Глазгоу и Файф имат повече смисъл. Точно разширението на завода във Файф ще създаде 400 нови работни места.

Останалите близо 200 работни места, които ще бъдат съкратени, са от затварянето на дестилационната фабрика в Порт Дъндъс, която към момента доставя около 39 млн. литра алкохол годишно. Фабриката е построявана наново два пъти в историята си заради пожари през 1903 и 1913 г. Производството й е било спряно през Втората световна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още