fallback

Данни за спада на запасите повишиха цената на петрола над 70 долара

Американският лек суров петрол поскъпва до 70,33 долара за барел след вчерашния спад на цената от 2,3%

09:55 | 01.07.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се повиши над нивото от 70 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия на борсите в Лондон и Ню Йорк. Причина за това стана докладът на Американския петролен институт, който показа по-силен от очакваното спад на петролните запаси в САЩ, който е най-големият консуматор на суровината.

Американският лек суров петрол поскъпва с 0,6% до 70,33 долара за барел по време на електронната търговия на петролната борса в Ню Йорк. Петролните фючърси приключиха вчерашната сесия със спад от 1,64 долара, или 2,3%, до 69,85 долара за барел.

Данните на Американския петролен институт разкриха, че петролните резерви на страната намаляват с 6,8 млн. барела до 349,7 млн. барела за изминалата седмица. Това е най-силният спад от септември миналата година, предаде Bloomberg.

Днес се очаква и доклада на енергийното министерство в САЩ, който вероятно ще покаже понижение на запасите за пета поредна седмица. Икономистите очакват спад от 1,6 млн. барела за изминалата седмица, след като петролните резерви се свиха с 3,8 млн. барела за предходните седем дни.

Петролът поскъпва с 41% за изминалото тримесечие и с 57% от началото на годината. Тримесечният скок на цената е най-силният от 1990 г. насам. Суровината поскъпна силно през последните няколко месеца под влияние на спекулациите за възстановяване на икономиката и поевтиняването на щатската валута.

Петролните фючърси с доставка през август поскъпват с 0,6% до 69,69 долара за барел на лондонската петролна борса. Брентът приключи вчерашната сесия със спад от 1,7 долара, или 2,4%, до 69,28 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още