fallback

Спадът на БВП на Ирландия се забави

Икономиката на страната се е свила с 1,5 на сто за периода януари-март спрямо спад от 5,4 на сто за четвъртото тримесечие на 2008 г.

18:00 | 30.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Спадът на брутния вътрешен продукт на Ирландия се е забавил през първото тримесечие на годината, тъй като устойчивият на лошите икономически условия износ на страната отчасти е компенсирал спада на потреблението. Все още обаче е възможно някога процъфтяващата икономика да загуби рейтинга си AAA, пише Ройтерс.

Икономиката на страната се е свила с 1,5 на сто за периода януари-март спрямо спад от 5,4 на сто за четвъртото тримесечие на 2008 г. На годишна база БВП на Ирландия се понижава с 8,5 на сто при средни очаквания за спад с 9,1 на сто.

Очаква се Ирландия да е най-зле представящата се икономика от развитите страни тази година, като ОИСР прогнозира свиване на БВП на страната с 9,8 на сто.

Страната е на ръба да изгуби запазения дълго време топ кредитен рейтинг AAA, заяви в понеделник представител на Moody's. От Standard & Poor's и Fitch вече понижиха рейтинга на Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:41 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още