fallback

„Биковете” завладяха Уол Стрийт в края на тримесечието

Както и в Европа, принос имаше енергийният сектор, включиха се и потребителски, а и технологични компании

23:43 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският пазар се повиши в понеделник благодарение на подема по позициите на енергийните компании, като тласък на оптимизма даде и потребителският сектор.

Dow Jones Industrial Average, за който миналата и по-миналата седмица бяха първите два последователни седмични периоди на спад от началото на месец март, завърши сесията с покачване от 1,08% до 8529 пункта. Големите печеливши от индекса бяха Hewlett-Packard, Merck, DuPont и Boeing, чиито акции се повишиха с над 2%.

S&P 500 добави към 0,9% стойността си до 927 пункта. Всички съставящи индекса сектори отбелязаха ръст, включително и потребителският (+1,3%), както и енергийният (+1,2%). Финансовите позиции също поскъпнаха, водени от SLM Corp., по-широкоизвестна като Sallie Mae, след като американското образователно министерство обяви подробности за условията по отпускането на студентски заеми.

Освен че Citigroup повиши прогнозата си за цената на петрола през тази и следващата година, енергийните компании бяха подпомогнати и от нарасналия интерес от фонд мениджърите, които в края на тримесечието разпродават по-малко атрактивните акции и купуват по-печелившите позиции. Целта е да представят по-добри резултати в края на отчетния период, като петролните групи в момента се оказват добър метод за това.

С най-малко позитивно изменение сред основните индекси затвори Nasdaq Composite, нараснал с 0,32% до 1844 пункта. Включените в него компании Oracle и Sun Microsystems отбелязаха по-отчетливи повишения въпреки все по-детайлното изучаване от правосъдното министерство на евентуалната сделка за придобиване на Sun Microsystems срещу 7,4 млрд. долара.

По-нататъшно влияние върху пазара се очаква да имат икономическите данни тази седмица – докладите за цените на жилищата и за потребителското доверие, които ще бъдат обявени във вторник, както и очакваните в четвъртък данни за пазара на труда в неселскостопанския сектор. Оттам ще последва вълна от отчети за второто тримесечие, които ще оказват влиянието си върху индексите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:26 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още