fallback

Хонконгските банки се самоубиват

Ниските лихви по ипотеките ще понижат банковите печалби и ще забавят възстановяването на икономиката, смятат специалисти

22:02 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Мечатата на гимназиалния учител Крис Пун да се сдобие със собствено жилище бе разбита миналия декември, когато банките отказаха да финансират повече от 50% от стойността на имота с цена от 450 хил. щатски долара, пише Bloomberg.

33-годишният Пун опита отново през май и успя да получи ипотека, покриваща 70% от цената на апартамента с площ от 65 кв. м. Лихвата бе 2,25% в сравнение с 3,5%, която той обсъждаше с кредиторите миналата година, пише изданието.

Лихвите по ипотеките в Хонконг са на най-ниското си ниво от последните 19 години, откакто се води статистика, което има за цел да компенсира забавеното търсене на други видове кредити по време на най-тежката рецесия в града за повече от 10 години. Сред развитите икономики единствено Япония предлага толкова евтини заеми, тъй като нейната централна банка вече 14 години държи основна лихва на ниво под 1%, казва Лийлънд Сън, основател на компанията за ипотечни консултации Pan Asian Mortgage Co.

„Хонконгските банки се самоубиват с тези ниски лихви“, казва той.

Средният нетен лихвен марж на банките – разликата между цените на кредитите и това, което им струва да ги финансират – ще се понижи до 0,5 процентни пункта тази година в сравнение с миналата година, казва Лий Юк-кий, анализатор в Core-Pacific Yamaichi International Ltd. в Хонконг.

Общият марж се понижи до 1,62% през първото тримесечие от 1,78% през предходните три месеца. За сравнение, лихвеният марж в JPMorgan Chase & Co., най-голямата американска банка по пазарна стойност, се покачи с 37 базисни пункта до 2,76% през първото тримесечие, сочат данни на Bloomberg.

По-ниският марж ще забави всякакво възстановяване в печалбата на банките в Хонконг тази година, казва Лий. Резултатите за първото полугодие „вероятно ще са слаби“ поради натиска върху рентабилността на кредитите и слабото търсене на кредитиране, казва Саймън Хо, анализатор от Citigroup Inc.

Комбинираната печалба преди данъци на хонконгските банки се понижи с 28% през първото тримесечие на годишна база. За сравнение, печалбите за същия период на американските JPMorgan и Citigroup, както и на германската Deutsche Bank AG отчетоха ръст в условията на по-ниски отписвания на кредитния пазар и повишена рентабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:46 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още