fallback

Финансовите продукти като лекарствата - със сертификат за сигурност

От Банката за международни разплащания смятат, че така ще се повиши сигурността на финансовата система

16:21 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите продукти трябва да бъдат третирани по същия начин, както и лекарствата, и да се продават на клиентите само, когато имат сертификат за сигурност, с цел избягване на случилото се през последната година пропадане на финансовите пазари.

Такова е мнението на централни банкери, взели участие в годишната среща на Банката за международни разплащания, предава Ройтерс. Самата институция разпространи съобщение, в което предупреждава, че опитите на правителствата да съживят глобалната икономика ще имат само временен ефект, тъй като банките не са достатъчно притискани да решат основните си проблеми.

Действията по кредитиране и останалите функции на банките, включително одобрението на рискови ипотечни заеми, доведоха глобалната икономика до най-лошата рецесия за последните десетилетия, смятат централните банкери. Участниците във форума са на мнение, че е прекалено рано да се очаква, че възстановяването е започнало, и изразяват мнение, че правителствата трябва да предприемат още действия.

„Смятам, че все още не сме излезли от трудностите“, заявява шефът на централната банка на Мексико и председател на борда на директорите на Банката за международни разплащания Гилермо Ортис. „Важен въпрос е това дали добрите сигнали всъщност ще продължат“, смята той.

От банката изразяват мнение, че финансовите продукти би следвало да преминават режим на регистрация, подобен на този при медицинските продукти. Най-безопасните от тях ще бъдат достъпни за всички, по-рисковите – до упълномощени лица, а трети ще бъдат достъпни до тесен кръг хора и институции, така както е и при експерименталните лекарства.

Това означава, че ще има и инструменти, които ще са забранени за употреба, добавят от Ройтерс.

“Подобна система на регистрация и сертификация създава прозрачност и увеличава сигурността. Това ще означава, че всички емитенти ще носят повишена отговорност за рисковата оценка на своите продукти“, смятат от Банката за международни разплащания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:35 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още