fallback

Финансовите компании на Острова може да съкратят 13 хил. работни места

Все пак темпът на съкращаване на работни места се забавя, а в сектора се наблюдава известен оптимизъм

11:08 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британските компании за финансови услуги може да съкратят 13 хил. работни места през третото тримесечие, въпреки че са с оптимистични нагласи за първи път от две години насам, се казва в доклад на Конфедерацията на британската индустрия, цитиран от Bloomberg.

“Условията ще останат сурови, но има очаквания за известно подобрение през идващите месеци”, коментира Йън МакКафърти, главен икономически съветник на конфедерацията. Прогнозите за печалбата, работната ръка и инвестициите обаче остават в “низходяща тенденция”, заявява той.

Темпът на съкращаване на работни места все пак се забавя, показва докладът. Компаниите за финансови услуги са съкратили около 17 хил. работни места през първото тримесечие и вероятно 15 хил. през второто.

Миналата седмица от Английската централна банка прогнозираха, че финансовите институции в страната все още са уязвими към евентуални бъдещи шокове. В доклада на бизнес конфедерацията се посочва, че приходите на банките през второто тримесечие са намалели с най-бърз темп от 1991 г. насам. Кредитните компании са по-малко оптимисти “относно бизнес условията като цяло”, отколкото са били през първото тримесечие.

“Увеличаващото се ниво на лошите кредити са допълнителна грижа за сектора”, пояснява МакКафърти.

Освен това опасенията на банките относно финансирането им са най-големи, откакто конфедерацията е започнала да прави тримесечното си проучване през 1989 г.

Очакванията за сектора на финансовите услуги като цяло са за ръст на приходите през следващото тримесечие за първи път от седем тримесечия насам, се посочва още в проучването на конфедерацията.

Най-оптимистично настроени относно растежа си през следващите три месеца са застрахователните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още