fallback

Hellenic Petroleum купи бензиностанциите на BP в Гърция за 360 млн. евро

Сделката включва националната мрежа от 1200 бензиностанции и складове на British Petroleum, както и търговията с горива на едро и дребно

09:40 | 29.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Hellenic Petroleum, собственик на веригата бензиностанции ЕКО България, придоби на 26 юни търговската дейност с горива на British Petroleum в Гърция, съобщиха от компанията. Общата стойност на транзакцията е 359 млн. евро, като тази сума включва също 40 млн. евро нетни и други задължения.

Споразумението не включва маслата, горивата за авиацията и бизнеса със слънчева енергия, се уточнява в съобщението.

Сделката, която включва националната мрежа от 1200 брандирани бензиностанции и складове на British Petroleum, както и търговията с горива на едро и дребно, подлежи на одобрението на съответните органи.

След финализиране на сделката около 240 служители на British Petroleum ще продължат да работят за бизнеса с горива, който ще се прехвърли на Hellenic Petroleum. Останалите служители ще продължат да подкрепят другите дейности на British Petroleum в Гърция.

Сделката предвижда преходен период за ръководството на веригата и ребрандирането на обектите.

Hellenic Petroleum е основана през 1998 г. и развива дейност в над 10 страни в региона на Югоизточна Европа. Акциите й се търгуват на Атинската борса, а пазарната й капитализация е около 2,2 млрд. евро.

Бензиностанции ЕКО са собственост на ЕКО България ЕАД. Компанията присъства на българския пазар от юли 2002 г. В България действат 77 бензиностанции ЕКО – в София, Ахелой, Банско, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, Добрич, Дупница, Кресна, Кула - Видин, Кулата, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Плевен, Перник, Петрич, Пловдив, Русе, Свиленград, Своге, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още