fallback

Wall Street затвори разнопосочно

Единствено технологичните акции в лицето на Nasdaq приключиха сесията оптимистично

23:08 | 26.06.09 г.

Търговията зад Океана днес приключи без ясно изразена посока като основните индекси затвориха разнопосочно.

Върху търговията оказаха негативно влияние новините за доходите, разходите и спестяванията на домакинствата в САЩ, както и Китайската централна банка, която призова за нова глобална валута, която да е независима от отделните страни.

За целта, според институцията, Международният валутен фонд трябва да увеличи функциите на специалните права на тираж (СПТ), които издава.

Въпреки че разходите на домакинствата отчетоха покачване от 0,3% на месечна база през май, което е първи ръст за последните три месеца и добър сигнал за американската икономика, имайки предвид, че потреблението е над 70% от нея, то статистиката показа още, че доходите са нараснали с по-бърз темп от разходите, или с 1,4%.

Това означава, че икономическата криза и несигурност са накарали американските домакинства да увеличат своите спестявания, което е лоша новина за икономическия ръст в краткосрочен план.

На практика делът на спестяванията от разполагаемия доход се увеличава до 6,9%, което е най-високата стойност през последните 15 години.

Притесненията на икономисти и анализатори са, че ако спестяванията продължат да се увеличават с ускорени темпове, то това ще резултира в по-бавно възстановяване на БВП на САЩ. През първото тримесечие БВП на САЩ се сви с 5,5% на годишна база.

Dow Jones Industrial Average затвори с пасив от 0,46% до 8 433 пункта, Nasdaq се покачи с 0,47% до 1 838 пункта, S&P 500 изгуби 0,19% до 918 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:08 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още