fallback

ЕК одобри кредитен транш за Латвия на стойност 1,2 млрд. евро

Средствата ще бъдат отпуснати до няколко седмици като според икономистите това има решаващо значение за опитите на страната да избегне обявяване на мораториум върху плащанията

21:41 | 26.06.09 г.

Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на втори кредитен транш от 1,2 млрд. евро (1,67 млрд. долара) за Латвия, съобщи БТА. 

Средствата ще бъдат отпуснати до няколко седмици като според икономистите това има решаващо значение за опитите на страната да избегне обявяване на мораториум върху плащанията на фона на прогнозираното свиване на латвийската икономика с 20 на сто през 2009 година.

Решението на ЕК бе приветствано от латвийския премиер Валдис Домбровскис, чиято страна намали разходите си, включително размера на заплатите и пенсиите, за да си осигури ликвидни средства.

Не е известно обаче кога другият голям кредитор на Латвия - Международният валутен фонд (МВФ), ще направи изявление за предоставяне на помощ на балтийската страна, заяви Домбровскис.

Латвия обяви план за борба с острата криза в страната, с помощта на който да бъде преодоляна опасността от банкрут, която стои пред правителството.

Планът предвижда съкращение с 10 на сто на пенсиите за възраст, както и драстично орязване на пенсиите на все още трудещите се латвийци със 70 на сто. Освен това се очаква заплатите в бюджетния сектор да бъдат съкратени с 20 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 21.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още