fallback

Сливанията и поглъщанията в света с най-ниска активност от 5 години

Въпреки оживлението на капиталовите пазари и голямото привличане на средства компаниите остават пасивни

11:58 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Високата активност на капиталовите пазари през първите шест месеца на годината не е успяла да допринесе за увеличаване на обема на сделките по сливания и поглъщания в света. Причината за това е голямото внимание и предпазливост на мениджърите заради глобалната криза.

Нефинансовите компании са набрали почти 887 млрд. долара на пазарите на облигации от началото на годината, което представлява ръст от 64 на сто спрямо същия период на миналата година, съобщава FT, позовавайки се на данни на Dealogic.

Въпреки това обаче привлеченият капитал не е бил пренасочен към по-висока активност по сливания и поглъщания, като стойността на операциите от този тип е била 1,1 трлн. долара. Това е най-ниският шестмесечен оборот от първото полугодие на 2004 година досега.

Според анализатори на Morgan Stanley е необходимо да минат още 18 до 24 месеца, за да се стигне до стабилизиране на ситуацията и ръст на активността. Оценките им показват, че дъното в този сектор е достигнато, но докато настъпи значително повишаване на интереса, трябва да мине доста време.

През второто тримесечие на годината се наблюдава засилен интерес към емитирането на облигации от финансови институции, като с общо 92 операции са привлечени 89 млрд. долара. Това е най-голямата сума, реализирана в рамките на едно тримесечие, допълва вестникът.

Привлечените за първото полугодие на пазара на акции средства възлизат на 330 млрд. долара, разпределени в 1 738 предлагания. Сумата е най-ниска от 2005 година досега, а общият брой емисии – от 2003 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още