fallback

И Русия обмисля спасяване на банки

Наблюдава се силен ръст на лошите кредити, които вече достигат дял от 10-12 на сто и застрашават финансовата система

10:09 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Русия е на път да се превърне в поредната държава, която предприема спасителни мерки за финансовия сектор. Очаква се мерките в страната да надминат дори това, което се случва в САЩ, тъй като властите са силно обезпокоени от нарастването на дела на лошите кредити.

Вицепремиерът Игор Шувалов е обявил, че се обмислят варианти за придобиване на дялове от банки, изпаднали в затруднения, предава Financial Times. Освен това държавата имала желание да рекапитализира банковата система, допълва вестникът.

Един от вариантите за действие е правителството да емитира специфичен тип облигации, които да бъдат предоставени на банките с цел подобряване на финансовите им показатели. В замяна държавата би трябвало да получи привилегировани акции.

Именно тук идват основните разлики с плана за подпомагане в САЩ. Очаква се руското правителство да получи голям брой места на мениджърски позиции в банките, както и да разполага с право на вето върху повечето решения на управителните съвети и бордовете на директорите.

Според анализатори подобен план щял да позволи на банките да обявят цялостния рзмер на лошите си кредити и когато това стане и балансите им се почистят – банковата система щяла да започне да кредитира още от догодина.

Тази година в Русия настъпва падежът на кредити за около 100 млрд. долара, като се очаква голяма част от тях да не бъдат обслужени. Към момента делът на лошите кредити се оценява на около 10-12 на сто, а според песимистичните прогнози може да се стигне до дял от 20 на сто до края на годината, съобщава още вестникът.

Проектът за рекапитализация предвижда подпомагане на най-големите 55 банки в страната, като се очаква достъп до средствата да имат само банки с активи на стойност над 1,6 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още