fallback

Нападенията в Нигерия вдигнаха цената на петрола над 70 долара*

Петролът поскъпва с над 55% от началото на тази година и удвоява цената си спрямо рекордно ниските 35 долара за барел

08:45 | 26.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново скочи над 70 долара за барел след новите военни атаки над тръбопровода на Shell в Нигерия. Страната е най-големият производител на суров петрол в Африка.

Бунтовници от Движението за еманципация на делтата на Нигер, което е основната военна група в Нигерия, са нападнали главния тръбопровод на Shell за доставка и износ на суров петрол. 

Цената на петролните фючърси с доставка през август се повиши с 1,56 долара, или 2,3%, до 70,23 долара за барел на борсата в Ню Йорк вчера. От началото на тази година цената се е увеличила с над 55%, по данни на Bloomberg. Тази сутрин черното злато напредва с още 0,7 на сто и по време на сесията в Азия се търгува по 70,70 долара за барел

За нарастването на цената допринесоха и седмичните данни за петролните запаси на САЩ, които показаха изненадващо силен спад за седмицата до 19 юни. Петролните резерви намаляват с 3,8 млн. барела до 353,9 млн. барела.

На петролната борса в Лондон брентът поскъпна с 1,45 долара до 69,78 долара за барел вчера. В часовете на електронна търговия цената на петрола от този сорт се повишава с още 0,7 на сто до 70,27 долара за барел.

Противоречивите икономически данни не успяват да отговорят на очакванията на пазарите за икономически възход.

Вчерашните данни на Министерството на труда в САЩ показаха изненадващ ръст на новите молби за помощи при безработица през миналата седмица. Нарастването на броя на безработните лица сигнализира за слабо потребление на петрол през следващите месеци.

*Актуално към 8:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:23 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още