fallback

AIG намалява своя дълг към Фед с 25 млрд. долара

Фед ще получи преференциални акции в двете най-големи животозастрахователни дружества на AIG извън САЩ

19:07 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Застрахователната компания AIG, която бе спасена от американското правителство през миналата година, се съгласи да прехвърли своя дял в двете презокеански животозастрахователни компании на регионалния клон на Федералния резерв в Ню Йорк.

Клонът на Федералния резерв в Ню Йорк ще получи преференциални акции за общо 25 млрд. долара в двете най-големи животозастрахователни дружества на AIG извън САЩ - American International Assurance (AIA) и American Life Insurance (Alico).

По този начин AIG ще успее да намали своя дълг към Централна банка на САЩ с 25 млрд. долара, предаде Bloomberg. Прехвърлянето на акциите ще се осъществи през втората половина на тази година.

Делът на Федералния резерв в AIA ще възлиза на 16 млрд. долара, а останалите 9 млрд. долара ще бъдат в Alico. Двете компании ще бъдат превърнати в дружества със специална инвестиционна цел и впоследствие ще могат да продават акции и на частни инвеститори.

Животозастрахователната компания AIA има над 20 млн. клиенти в Китай, Индия, Корея, Австралия, Сингапур, Малайзия, Тайланд, Виетнам и Индонезия. Активите й възлизат на повече от 60 млрд. долара.

Alico е животозастрахователна компания, която оперира в над 50 страни по целия свят, включително от Европа, Латинска Америка, Карибския басейн, Близкия Изток и Япония. Япония нейният най-голям пазар.

Първоначалното намерение на ръководството на AIG бе да продаде двете си звена на частни инвеститори. Задълбочаването на кризата на финансовите пазари обаче занижи силно стойността на техните активи и направи продажбата им неизгодна.

Спасяването на застрахователя AIG костваше 182,5 млрд. долара на американската държава, от които 60 млрд. долара са под формата на кредитна линия, отпусната от Федералния резерв.

Акциите на AIG поскъпват с 1,1% до 1,43 долара на борсата в Ню Йорк към 19;05 ч. българско време. От началото на тази година AIG е изгубила 9% от пазарната си капитализация до 3,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още