fallback

Кризата не пощади и Nike

Нетната печалба на компанията намалява с 21% на годишна база до 1,5 млрд. долара за финансовата година, приключила на 31 май

13:38 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Печалбата на производителя на спортно облекло Nike намалява през последната фискална година, след като рецесията се отрази тежко на продажбите на компанията.

Нетната печалба намалява с близо 21% до 1,5 млрд. долара за финансовата година, приключила на 31 май, спрямо 1,9 млрд. долара за предходната. В същото време приходите от продажби нарастват с 3% до 19,2 млрд. долара, предаде BBC.

В момента компанията се намира в процес на скъпо преструктуриране. Ръководството на Nike ще освободи 1750 служители, или 5% от работната сила, в стремежа си да намали своите разходи. Това ще е най-голямото съкращение на работни места в дългогодишната история на Nike.

Компанията разкри, че заявките за спортни обувки и дрехи, които ще бъдат доставени между юни и ноември 2009 г., възлизат на 7,8 млрд. долара. Това е понижение от 12% спрямо същия период на миналата година.

Акциите на Nike поевтиняха с 1% до 53,02 долара за акция в края на вчерашната сесия на Нюйоркската борса. Те продължиха да поевтиняват в часовете на електронната търговия и отчетоха спад от 5% до 53 долара за акция след публикуването на резултатите от дейността.

От началото на тази година компанията е увеличила пазарната си капитализация с близо 4% до 25,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още