fallback

МВФ очаква нови банкови загуби и икономически спад от 13,5% в Ирландия

Институцията прогнозира загуби на банките в размер на 35 млрд. евро заради острото свиване на икономиката

11:45 | 25.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че очаква сериозни проблеми за икономиката на Ирландия. Прогнозата на институцията са, че икономическият спад може да достигне 13,5 на сто между 2008 и 2010 година, а загубите на банките да набъбнат с още 35 млрд. евро.

Ръководителят на мисията на Фонда в Ирландия Ашока Муди заяви, че ремонтирането на финансовия сектор, усилията за потискане на растящия публичен дълг и повишаването на конкурентността на икономиката са жизнено необходими за стабилно и продължително възстановяване, пише CNBC.

Според специалиста ирландските власти са отговорили адекватно на кризата, но предупреди, че „размерът на проблемите е такъв, че предстои дълъг път до преодоляването им“.

В годишния си доклад за състоянието на ирландската икономика МВФ пише, че се очаква 13,5 на сто спад на БВП за периода 2008-2010 година. През 2011 година се очаквал ръст от около 1 на сто, след което страната щяла да постигне ръст на БВП със средно 2,5 на сто в продължение на няколко години.

От фонда одобряват създаването на Национална агенция за управление на активи (NAMA) в Ирландия, която да поеме лошите кредити от банковите баланси и да помогне за реструктурирането на банковата система. Според МВФ тази агенция по трябвало да има отговорности за всички видове лоши активи на банките.

Прогнозите на МВФ сочат, че банковите загуби в страната могат да достигнат 35 млрд. евро до края на 2010 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още