fallback

Редиците на милионерите оредели с 15 на сто през миналата година

Най-много милионери през 2008 г. е имало в САЩ - над 2,5 млн. души, Китай е изместил Великобритания от четвъртото място

21:36 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Редиците на милионерите по света са оредели с най-бърз темп през 2008 г., според проучване на Capgemini и Merrill Lynch, цитирано от Bloomberg.

Спадът на пазарите на недвижими имоти и акции през миналата година е намалил броя на милионерите с 15 на сто до 8,6 млн. души, изличавайки две години на увеличение, посочва 13-ят годишен доклад на двете компании.

Стойността на активите на милионерите пък се е понижила с 20 на сто до 32,8 трлн. долара, след като през 2007 г. е нараснала с 9,4 на сто.

"Няма страна, която да не е засегната от финансовата криза, и за инвеститорите нямаше убежище никъде", коментира Даниел Сонтаг, президент на глобалното подразделение за управление на активи на Merrill Lynch.

Според доклада финансовото състояние на милионерите от азиатско-тихоокеанския регион ще надмине това на „колегите“ имот Северна Америка до 2013 г. благодарение на растежа на Китай. Очаква се също така 2013 да е годината, до която стойността на активите на милионерите по света ще възстанови ръста си, достигайки 48,5 трлн. долара.

Според проучването милионерите са прехвърлили парите си миналата година от по-рисковите инвестиции към облигации и кеш. Освен това богаташите са увеличили инвестициите си в собствените си страни, продължавайки започналата през 2006 г. тенденция.

Най-много милионери през 2008 г. е имало в САЩ - над 2,5 млн. души, показва докладът. Китай е изместил Великобритания от четвъртото място, а на второ и трето са Япония и Германия. Броят на милионерите в Северна Америка се е понижил с 19 на сто спрямо спад от 14% в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:07 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още