fallback

Боинг отложи за пети път полета на 787 Dreamliner

Новият самолет ще бъде по-лек и се очаква да консумира 20% по-малко гориво

10:32 | 24.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Боинг отложи за пети път първия полет на своя най-нов самолет 787 Dreamliner. Тестовият полет, който бе насрочен за 30 юни, няма да се състои, а заедно с него ще бъдат отложени производството и доставките на новия модел.

Надзорните органи се забелязали слабости в корпуса на модела, които обезсмислят тестовия полет на този етап. Новият самолет трябва да влезе в продажба през първото тримесечие на следващата година.

Новината доведе до рязък спад в цената на книжата на Боинг, защото производството на новия модел вече изостава с две години. Акциите завършиха вчерашната сесия със спад от 6,5% до 43,87 долара на Нюйоркската фондова борса и бяха главен виновник за спада на Dow Jones IA

За последните 12 месеца компанията е изгубила над 40% от пазарната си капитализация.

Моделите от линията Dreamliner са най-продаваните самолети на Боинг. Новият 787 ще е първият самолет, чийто корпус и крила ще бъдат изградени предимно от пластмаса. Това ще го направи по-лек от традиционните алуминиеви самолети и ще намали консумацията на гориво с 20%.

Новото разписание за полетите на 787 Dreamliner ще бъде изготвено след няколко седмици. Ръководството на компанията се надява, че новият модел ще се превърне в едни от най-важните самолети при превозите на дълго разстояние.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:10 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още