fallback

Борсовите спадове в Европа продължиха и днес

Индексите на повечето пазари приключиха сесията на червено, макар почти през целия ден да се наблюдаваше умерен оптимизъм

19:17 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата търговия в Европа и днес донесе спадове на повечето водещи индекси. Почти през целия ден настроенията се променяха, като индексите успяха да се задържат с минимални повишения. След включването на американските пазари обаче, мечите настроения надделяха и повлякоха борсите надолу.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 се понжи с 0,5 на сто до 201,40 пункта, с което се доближи до нивото си от края на месец май. Основната част от спада бе генерирана в края на сесията, когато стана ясно, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са нараснали с по-малко от очакванията през май.

Сред печелившите днес се наредиха компании от фармацевтичния ектор и енергетиката, които като правило се считат за защитни позиции в условия на криза, пише Market Watch. Книжата на компанията за комунални услуги Е.Оn повиши пазарната си капитализация с 2,1 на сто, а GlaxoSmithKline повиши стойността си с 1,6 на сто.

„Има смисъл по време на фаза на консолидация, когато има сигнали за волатилност на пазара заради проблеми със загубата на ликвидност, харакерна за този период на годината, инвеститорите да се пренасочат към дефанзивните акции“, смята Майк Ленхоф от Brewin Dolphin.

Днес основният индекс на Острова FTSE 100 падна с минималните 0,1 на сто до 4 230 пункта, докато във Франция САС 40 отстъпи с 0,4 на сто до 3 117 пункта. На обратния полюс застана немският индекс DAX, който се повиши с 0,3 на сто до 4 707 пункта.

Ключовите корпоративни събития на Стария континент днес станаха съобщението на Peugeot, че може да се стигне до загуба от 2 млрд. евро тази година, както и решението на Thomson Reuters да делиства акциите си от борсата в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още