fallback

Теория на конспирацията и „облигации“ за 134 млрд. долара

Конфискуваните този месец щатски ценни книжа за баснословната сума изглежда са фалшиви, случаят обаче породи вълна от теории в интернет

16:24 | 23.06.09 г.

Какво се получава, ако се комбинират двама японци, фалшиви щатски правителствени облигации, бавен влак до Швейцария и членове на италианската финансова полиция? Отговорът е теория на конспирацията за 134 млрд. долара, която разбуни духовете на финансовите блогъри, обобщава BBC.

Историята обаче наистина съдържа елементи като от шпионски роман на Джон льо Каре.

Започва с двама 50-годишни японци, които италианската финансова полиция Guardia di Finanza спира във влак в малко гранично градче между Италия и Швейцария.

На въпрос дали имат нещо за деклариране на влизане в Швейцария двамата мъже са отговорили отрицателно. Въпреки всичко обаче полицаите решават да претърсят багажа им и в куфар с двойно дъно намират документи, които приличат на деноминирани в долари щатски правителствени облигации очевидно на зашеметяващата стойност от 134 млрд. долара.

Тайна мисия?

Забележителна история, но след като „облигациите“ са конфискувани от италианската финансова полиция, след разпит мъжете са освободени, което породи бум на теории за конспирация в интернет.

Възникват много въпроси – истински или фалшиви са облигациите? Защо японците не са били арестувани?

Може би всъщност са били японски държавни служители на тайна мисия да се отърват от деноминирани в щатски долари активи?

И ако е така, това доказателство ли е, че все повече инвеститори губят доверие в щатската икономика и способността на правителството на САЩ да изплати набъбващия си дълг?

Кой друг е въвлечен питайте блогърите. Това работа на италианската мафия ли е? Ако се разходите из мрежата, ще се натъкнете на изобилие от обяснения, коментира Мануела Сарагоса, бизнес репортер на изданието.

„Фалшиви“

Все пак започнаха да се появяват и официални отговори, макар и твърде бавно, за да спрат световната фабрика за слухове.

От италианската Guardia di Finanza казват, че не са арестували японците, защото не са извършили престъпление. Надхвърлянето на разрешения лимит от 10 хил. евро в брой или ценни книжа за пренасяне между Италия и Швейцария е нарушение, което се наказва с глоба, а не със затвор.

От Guardia di Finanza са изпратили конфискуваните „облигации“ във Вашингтон, така че американското финансово министерство да каже дали са фалшиви или не.

Говорителят на щатското министерство Стив Мейерхард, който е видял снимките, изразява съмнения. „Няма начин тези неща да са истински“, казва той. „От снимките, които сме видели на тези предполагаеми облигации, определено изглеждат фалшиви. Не приличат на нещо, което министерството на финансите някога е издавало“.

Измама на мафията

Така че ако тези книжа очевидно са фалшиви и нямат стойност, защо някой би се опитвал да ги внесе контрабандно в Швейцария?

Според банкови анализатори отговорът е, че облигациите са били използвани в миналото като обезпечение за отпускане на кредитни линии от банки и други кредитори. Кредитополучателят получава парите и след това изчезва.

Италианската финансова полиция казва, че не е необичайно да попаднат на пратка от фалшиви пари и облигации.

Миналата седмица сицилианската мафия беше замесена в измама с облигации за 1 млрд. долара, разбита от италианските власти.

Ако обаче последната порция „облигации“ се потвърди окончателно като фалшива от щатските власти, най-разочаровани би трябвало да бъдат италианските власти. Ако облигациите са истински, те трябва да приберат 38 млрд. долара – сума, която би била от полза за държавната хазна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още