fallback

САЩ отпускат заеми на Ford, Nissan и Tesla за разработка на икономични коли

От Ford планират да инвестират 14 млрд. долара в нови технологии през следващите 7 години

11:22 | 23.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Енергийното министерство на САЩ отпуска заем на Ford Motor, Nissan и Tesla от фонда на стойност 25 млрд. долара за разработване на енергийно ефективни автомобили, съобщи АР, позовавайки се на източници от Конгреса.

Очаква се отпускането на заема да бъде обявено официално днес.

Над десет автомобилни компании, доставчици и производители на акумулаторни батерии поискаха общо 38 млрд. долара по програмата. Ford поиска заем в размер на 5 млрд. долара за срок до 2011, но още не се знае каква част ще получи. Сумата, която са поискали от Nissan, също е неизвестна, а от Tesla са потърсили помощ в размер на 450 млн. долара.

Програмата е одобрена от Конгреса миналата година, като заемите целят да помогнат на автомобилните производители да изпълнят новите стандарти за енергийна ефективност.

Фалиралите General Motors и Chrysler Group LLC са поискали съответно 10,3 млрд. и 6 млрд. долара по програмата, но от енергийното министерство са заявили, че само надеждни финансови компании могат да кандидатстват за такъв заем.

По-рано от Ford заявиха, че ще инвестират 14 млрд. долара в нови технологии през следващите 7 години. Компанията планира да пусне на пазара няколко електрически автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:24 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още