fallback

Американските потребители застават във фокуса на световните пазари

Тази седмица се очакват ключови данни за състоянието на потребителите в САЩ, което трябва да даде посока на пазара

08:37 | 22.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица не е особено наситена на ключови икономически данни за състоянието на водещите държави. Най-значителните индикатори трябва да дойдат от американската икономика и данните за приходите и разходите на потребителите в страната.

САЩ са основната държава, която приковава погледите на инвеститорите, тъй като глобалната криза започна именно от там, и очакванията са сигналите за подобрение отново да дойдат от американската икономика.

В сряда се очаква Федералният резерв да обяви лихвеното си решение, като прогнозите на анализаторите са, че няма да видим промяна в монетарната политика. Възможно е обаче шефовете на централната банка да дадат очаквания за предстоящото движение на лихвения процент с оглед нарастващите спекулации, че той може да бъде повишен.

Очаква се в петък официалната статистика да обяви данните за приходите и разходите на американските потребители през май. Същия ден Университетът в Мичиган трябва да публикува изследването си за потребителското доверие в страната. Тези показатели са важни, тъй като доверието набра сила през последните месеци и това може да насърчи потреблението.

В същото време обаче през последните осем от десет месеца статистиката отчита спад в разходите, тъй като американците са притиснати от кризата и ограничават своето потребление.

По-важните събития, свързани с Европа през седмицата, са данните за PMI индекса за сверата на производството във водещите икономики. Те трябва да бъдат публикувани във вторник. В сряда Евростат ще оповести данните за текущата сметка в еврозоната, а в четвъртък – индустриалните поръчки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:27 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още