fallback

Немската борса изпрати седмицата със силен спад

Фондовите пазари в Европа бяха по-волатилни, защото опциите върху индексите и определени акции изтекоха едновременно днес

21:31 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските индекси завършиха втора поредна сесия с повишения, които обаче не бяха достатъчни, за да компенсират загубите, натрупани по-рано през седмицата.

Банките и добивните компании се наредиха сред най-печелившите дружества днес, след като Международният валутен фонд прогнозира, че 2010 г. може да донесе по-силен растеж на световната икономика.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 отчете първата си седмична загуба за последния месец, след като инвеститорите се разколебаха дали може да се очаква скорошно възстановяване на икономиката.

Борсовият измерител се повиши с 1,3% до 208,28 пункта, но отчете седмична загуба от 2,8%. По този начин Dow Jones Stoxx 600 се е повишил с 36% от многогодишното дъно от началото на март.

Инвеститорите приветстваха новината, че лидерите на Европейския съюз са започнали да обсъждат реформата на финансовата система. Представителите на 27-те страни дори дискутираха възможните начини за справяне с бюджетните дефицити, натрупани по време на икономическата криза.

Националните индекси напреднаха във всички пазари, които бяха отворени днес. Лидер по повишения бе английският FTSE 100, който напредна с 1,5% до 4345,93 пункта. За последните пет борсови сесии индикаторът се е понижил с 2,2%.

Най-силна седмична загуба регистрира немският индекс Dax, който отстъпи с 4,5%. Това е най-силното понижение на борсовия измерител от началото на март.

По време на днешната сесия индексът смени многократно посоката на своето движение и в крайна сметка остана почти без промяна на ниво от 4839,46 пункта.

Във Франция CAC 40 напредна с 0,9% до 3221,27 пункта и ограничи седмичната си загуба до 3,2%. Швейцарският Swiss Market отчете седмична загуба от 1,8%, а в рамките на деня добави 0,8%.

Фондовите пазари в Европа бяха по-волатилни и изтъргуваният оборот бе голям, защото опциите върху индексите и отделни акции изтекоха днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 19.06.09 г.
fallback
Още от Свят виж още