fallback

Moody's може да намали кредитния рейтинг на Калифорния

Кредитната агенция очаква дупката в бюджета на Калифорния да достигне над 20 млрд. долара през следващата фискална година

19:57 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's предупреди, че може да понижи своята оценка за дълга на Калифорния. Местните власи признаха, че Калифорния няма да може да погасява част от своите задължения от началото на следващия месец.

Кредитната агенция очаква дупката в бюджета на Калифорния да достигне над 20 млрд. долара през следващата фискална година. Moody's посъветва местните власти да намерят бърз начин да се справят с поредната бюджетна криза, предаде Wall Street Journal.

Калифорния изглежда неуправляема, поне по отношение на своя бюджет. Нейн гуверньор е холивудският актьор Арнолд Шварценегер, който пое управлението през 2003 година и бе преизбран през миналата година.

Арнолд Шварценегер категорично отказва да получи спешна финансова помощ и заяви, че предпочита да остави правителството да фалира, отколкото да изплаща високолихвени заеми.

В момента оценката на Moody’s за издадените от Калифорния облигации е A2. Това е четири стъпки над т.н. „junk” рейтинг, който се присъжда на високорисковите ценни книжа.

Кредитната агенция предупреди открито властите в Калифорния, че ако не успеят да се справят с фискалната криза ще намали с няколко стъпки кредитната си оценка за техния дълг.

Това би намалило интереса на инвеститорите към калифорнийските облигации и би увеличило цената, която властите трябва да плащат, за да привличат средства от частни инвеститори, с които да покриват своите разходи.

Икономиката на Калифорния генерира около 13% от брутния вътрешен продукт на САЩ, което я поставя сред десетте най-големи икономики в света.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още