fallback

Швейцария не желае да бъде данъчен рай

Страната иска да излезе от ролята си на дестинация за укриване на доходи поради опасността от санкции от Г20

18:59 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Швейцария подписа споразумение със САЩ за избягване на двойното данъчно облагане. По пози начин европейската държава направи важна стъпка напред към своето изваждане от списъците на т.н. „данъчни оазиси”, предаде Ройтерс.

Финансовото министерство на Швейцария се надява да подпише 12 подобни данъчни споразумения до края на 2009 г. Правителството се надява страната да бъде извадена от сивия списък на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Той съдържа всички държави, които трябва да подобрят прозрачността на своята данъчна система, както и взаимното сътрудничество с останалите страни по тези въпроси. В противен случай те са застрашени от санкции.

От последната среща на страните от групата на Г20 през април тази година стана ясно, че те няма да толерират държавите, които се славят като „данъчен рай”. Малко след това част от страните в лошия списък на ОИСР се съгласиха да въведат прозрачност на своя данъчен режим.

По-рано през тази година Лихтенщайн също обяви, че ще въведе международни стандарти за трансгранично сътрудничество в данъчната сфера. По-този начин страната цели да не бъде възприемана повече като дестинация за укриване на доходи.

Частните банки в Швейцария управляват чужди активи за около 2 трлн. долара, а финансовият сектор генерира над 10% от брутния вътрешен продукт на страната. Ето защо излизането от този списък е важно за швейцарското правителство.

Финансовите регулатори в САЩ в момента разследват най-голямата швейцарска банка UBS за укриване на данъци. Президентът на Швейцария помоли финансовия министър на САЩ да прекрати разследването срещу UBS.

В замяна той предлага корекции на данъчното споразумение между двете страни, които да бъдат съобразени с изискванията на Организацията за икономическо сътрудничество и споразумение.

От финансовото министерство на Швейцария твърдят, че данъчното споразумение между двете страни няма нищо общо със съдебното разследване срещу UBS.

Това е шестото подобно данъчно споразумение, което Швейцария подписва. Преди това страната успя да се споразумее с Дания, Норвегия, Франция, Мексико и още една неназована страна.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още