fallback

ЕС поставя основите за финансова реформа

Според британския премиер обаче паневропейските правила може да подкопаят националните

12:25 | 19.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Лидерите на страните от Европейската съюз (ЕС), които са на двудневна среща в Брюксел, постигнаха съгласие относно принципите на рамка за реформа на надзора върху финансовия сектор. Срещата на правителствените ръководители е съсредоточена върху решаването на проблеми, свързани с финансовата регулация.

Съгласно текста, приет в края на заседанието вчера, европейските лидери са постигнали съгласие за създаване на Европейски съвет за системния риск, който да наблюдава стабилността в европейската финансова система. Освен това се очаква сформирането на работна група, която да определи стандарти за надзор на банките.

От дебатите в белгийската столица изглежда, че най-силно успява да защити своята позиция Великобритания. Премиерът на страната Гордън Браун се противопостави на предоставянето на правомощия на новосъздадено наднационално тяло за надзор да нарежда на националните правителства да спасяват закъсали банки.

Браун е отхвърлил и предложението въпросният орган за надзор да бъде оглавен от Европейската централна банка. Според британската позиция създаването на цялостна паневропейска финансова рамка може да подкопае националните правила, предава ВВС.

Промяната в европейските регулации има за цел създаването на общи стандарти и процедури, по които да бъдат наблюдавани и регулирани финансовите институции. Проблемите в тази област станаха особено видими през последните две години, когато глобалната криза доведе до сериозни трудности за водещите икономики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още