fallback

„Южноафрикански Мадоф“ изправен пред обвинение в измама

Твърди се, че Бари Таненбаум е измамил инвеститори чрез схема на Понци, като ги е ощетил с над 1,8 млрд. долара

17:57 | 18.06.09 г.

Южноафрикански съдия е назначил трима попечители да управляват активите на бизнесмен, обвинен, че е управлявал инвестиционен фонд в стил Бърнард Мадоф, съобщи BBC. Твърди се, че Бари Таненбаум е измамил инвеститори чрез схема на Понци, като ги е ощетил с 15 млрд. ранда (1,86 млрд. долара).

Таненбаум, който в момента живее в Австралия, отхвърля всякакви обвинения, като ги определя като „скандални“. Той вече е заявил, че не планира да се връща в ЮАР или да продава активи, за да се разплати с инвеститорите.

„Попечителите ще разследват всички дела на Таненбаум – какво е правил, как се е сдобил с парите, кои са партньорите му“, обяснява адвокатът на един от тях, който вече е представлявал инвеститори, загубили пари от Таненбаум.

Таненбаум обяснява затрудненията на своята компания Frankel International с глобалната икономическа криза.

Схемите на Понци се опират на използването на пари от нови инвеститори, за да се плати възвръщаемост на съществувщите. Частни следователи казват, че Таненбаум е привлякъл стотици инвеститори с обещания за годишна възвръщаемост до 200%, свързана с внос на фармацевтични продукти.

В неделя пет държавни институции в страната стартираха съвместно разследване на обвиненията срещу Таненбаум, включително измама, пране на пари и укриване на данъци.

В САЩ Бърнард Мадоф се призна за виновен по 11 обвинения, свързани с инвестиционна измама на стойност 50 млрд. долара. В момента очаква присъда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още