fallback

S&P разсея слуховете и потвърди топ кредитния рейтинг на САЩ

Компанията обясни, че в близко бъдеще няма причина за редукция на оценката на американския държавен дълг

14:16 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's заяви, че няма вероятност в близко бъдеще рейтингът на американския държавен дълг да бъде понижен. Потвърждаването на топ оценката ААА идва въпреки „значителното“ отслабване на публичните финанси.

В свой доклад S&P обяви, че потвърждава оценката ААА на дългосрочния дълг на американското правителство, запазвайки перспективата пред него като „стабилна“. Така агенцията постъпи като своите конкуренти от Moody's, които запазиха рейтинга на САЩ на най-високото ниво въпреки нарастващия публичен дълг.

„Въпреки значителното отслабване на перспективите пред икономиката в краткосрочен план, планирания фискален дефицит и високите разходи за бюджета по подпомагане на финансовия сектор, ние все още вярваме, че силата на американското правителство ще надделее над проблемите“, се казва в съобщението на S&P.

С днешното си решение агенцията разсея опасенията, че заради увеличаващия се бюджетен дефицит кредитният рейтинг на САЩ може да бъде понижен. Спекулациите около това се засилиха значително след понижаването на перспективата пред кредитния рейтинг на Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:06 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още