fallback

В САЩ ще строят 4 ядрени реактора с държавни гаранции за 18,5 млрд. долара

Строителството на реакторите би трябвало да започне през 2011 г. и те да влязат в експлоатация през 2015/16 г.

12:17 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Четири големи американски компании скоро ще получат държавни гаранции на стойност общо 18,5 млрд. долара за строителството на четири ядрени реактора от ново поколение. Това ще бъде най-голямото строителство на ядрени енергийни мощности в САЩ от 30 години насам, пише WSJ.

Правителството на САЩ още не е обявило официално победителите в конкурса за строителство на ядрени реактори с държавни гаранции, но по предварителна информация това са компаниите UniStar Nuclear Energy, NRG Energy Inc., Scana Corp. и Southern Co.

Фирмите вече са определили местата, където ще се изграждат реакторите, и чакат разрешение от федералната Комисия за ядрено регулиране. Строителството би трябвало да започне през 2011 г. и реакторите да влязат в експлоатация през 2015/16 г.

Първоначално в конкурса за строителството на ядрените реактори са се включили 17 компании, кандидати за изграждане на 21 реактора с държавни гаранции на обща стойност 122 млрд. долара. Фактически строителството на един реактор от ново поколение ще струва между 5 и 12 млрд. долара.

При избора на компаниите победители енергийното министерство на САЩ се е ръководило не само от солидността и компетентността на компаниите, но и от възможностите им за получаване на външно кредитиране.

Към момента електроенергията в САЩ, произвеждана от ядрени реактори, е около 20%, т.е. страната е на 4-то място по този показател. Страните с най-голям дял ядрена енергия са Франция (76%), Германия (28%) и Япония (25%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още