fallback

Отстъплението на азиатските индекси продължава

Борсата в Шанхай успя да се откъсне от песимистичната вълна благодарение на по-добрата прогноза на Световната банка за китайската икономика

12:02 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските фондови пазари завършиха сесията със силни понижения, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific стигна най-ниската си стойност за последните три седмици. 

Изключение направиха единствено индексите в Китай, които бяха подкрепени от по-добрата прогноза на Световната банка за китайската икономика, както и тези в Нова Зеландия, където най-добре се представи телекомуникационния сектор.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който проследява фондовите пазари в 12 държави от азиатския и тихоокеанския регион, губи 1,1 процента от стойността си до 100,94 пункта. Сред най-губещите за деня се наредиха финансовите компании, след като S&P понижи кредитния рейтинг на 22 щатски банки.

Ралито на индекса през последните три месеца повиши силно пазарната оценка на включените в него компании. Тя стана 1,5 пъти по-висока от нетната стойност на техните активи към края на миналата седмица. Това е най-високата стойност на съотношението цена/счетоводна стойност (P/B) от края на септември миналата година, по данни на Bloomberg.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1,4% до 9703,72 пункта, след като поскъпването на японската йена накара инвеститорите да приберат своите печалби от вчера. По-широкият Topix потъна с 1,3% до 911,21 пункта, като производителите на електроника и автомобили допринесоха за 38% от този спад.

На борсата в Хонконг индексът Hang Seng се понижи за четвърта пореден сесия и отново се смъкна под психологическото ниво от 18 хил. пункта. Индексът изгуби 1,7% до 17 776,66 пункта след масираните разпродажби в повечето сектори.

Борсовите индекси в Китай успяха да завършат на положителна територия, след като Световната банка съобщи, че очаква по-голям ръст на китайската икономика от 7,2% през тази година. Shanghai Composite добави 1,6% до 2853,9 пункта, а индексът на сините чипове CSI 300 се повиши също с 1,6% до 3057,43 пункта.

От началото на тази година Shanghai Composite се е повишил с 56% благодарение на правителствените мерки за насърчаване на икономиката на стойност над половин трилион щатски долара. Акциите в състава на индекса се търгуват при цена, която е 28 пъти по-висока от тяхната печалба. За сравнение, през ноември миналата година стойността на коефициента P/E е била два пъти по-ниска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:18 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още