fallback

Световната банка очаква по-висок ръст на китайската икономика

Финансовата институция посъветва китайските власти да отложат поне до 2010 г. допълнителните мерки за стимулиране на икономиката

09:37 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Световната банка коригира нагоре своята прогноза за китайската икономика и посъветва местните власти да отложат поне до 2010 г. всякакви допълнителни мерки за стимулиране на икономиката, предаде Bloomberg.

Според икономистите на Световната банка брутният вътрешен продукт на Китай ще се увеличи със 7,2% през 2009 г., което е повече от 6,5-процентното увеличение, прогнозирано през март.

Базираната във Вашингтон финансова институция се присъедини към Goldman Sachs, Morgan Stanley и UBS, които също повишиха своите оценки за растежа на китайската икономика, която е трета по големина в света след САЩ и Япония. Goldman Sachs прогнозира растеж от 8,3%, Morgan Stanley очаква 7%, а UBS – от 7,5%.

Причина за техните корекции стана мащабният план на китайското правителство за насърчаване на икономиката на стойност 4 трлн. китайки юана, или 585 млрд. долара. Той доведе до засилване на кредитирането и инвестициите в страната.

Специалистите на Световната банка предупреждават, че потребителското търсене в Китай ще остане слабо и това може да се отрази негативно на заплащането и заетостта. Ето защо властите трябва да си оставят поле за действие през следващата година, в случай че състоянието на световната икономика се влоши допълнително.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 6,1% на годишна база през първото тримесечие, което е най-слабият ръст за последните десет години. Свиването на международната търговия доведе до силен спад на китайския износ, който е основен двигател на икономиката.

Някои икономисти обаче подозират, че цифрите на китайското статистическо бюро не представят реалното състояние на икономиката.

Докладът на Световната банка разкрива още, че ще мине време преди китайският юан да се нареди сред основните резервни валути в света. За тази цел е необходимо страната да отвори напълно своите капиталови пазари, да се интегрира към ликвидните валутни пазари, да развие своя пазар на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:17 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още