fallback

Цената на петрола консолидира под 71 долара за барел

Котировките на черното злато се движиха в тесни граници през изминалото денонощие и остават стабилни

09:10 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се стабилизира през изминалото денонощие, като котировките на няколко пъти смениха посоката си на движение. Повод за понижение първоначално даде новината за увеличаване на запасите от бензин в САЩ, но впоследствие оптимизмът се завърна заради ръстовете в средата на американската борсова сесия.

Вчера фондовата борса в САЩ не успя да намери категорична посока, като търговията започна със спад, който бе заличен, след като президентът Барак Обама представи предложението за реформа на финансовия сектор. В крайна сметка обаче индексите не успяха да задържат повишенията си, а нестабилността се пренесе и на петролния пазар.

На борсата в Ню Йорк вчера петролните контракти с доставка през юли поскъпнаха с 0,8 на сто до цена на затваряне 71,03 долара за барел, макар по време на сесията да се наблюдаваше отстъпление до нива от 69 долара за барел. Повод за разпродажбите стана новината, че запасите от бензин са се увеличили с 3,39 млн. барела до общо 205 млн. барела.

Впоследствие, в часовете на електронна търговия, цената на петрола отстъпва с минималните 0,1 на сто до 70,95 долара за барел.

Вчера в Лондон петролът от сорта Брент повиши цената си с 0,9 на сто до 70,85 долара за барел, а днес юлските фючърси отстъпват с 0,3 на сто до 70,66 долара за барел по време на азиатската търговия.

Върху движението в цената на петрола тази нощ влияние оказа новината, че бунтовници са взривили петролопровод на Royal Dutch Shell в Нигерия. Отговорност за атентата, извършен върху тръбите на Shell във Форкадос, са поели от Движението за освобождение на Делтата на Нигер. Очаква се това да затрудни поетите от компанията ангажименти за износ на 200 хил. барела дневно от въпросния петролопровод, съобщава Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още