fallback

Десет американски банки върнаха $68 млрд. на правителството

Финансовите институции обявиха, че са възстановили на държавата част от средствата, отпуснати по спасителния план

08:45 | 18.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Десет от американските банки, които получиха пари от държавата по програмата за изкупуване на проблемни активи, обявиха, че са върнали общо 68 млрд. долара в хазната, предава АР.

Миналата седмица финансовото министерство на САЩ разреши на банките, които имат възможност, да започнат да връщат кредитите, получени от правителството по плана за стимулиране на финансовия сектор, който възлезе на 700 млрд. долара. Става дума за парите по програма TARP, които банките получиха през октомври.

Причината за бързото връщане на кредитите са затегнатите условия и изискванията, на които трябва да отговарят банките, за да ползват държавните пари. Съгласно плана, финансовите институции получиха ограничения на инвестиционната си дейност и разпределението на бонуси, за да не се злоупотребява с държавните пари.

Вчера стана ясно още, че се увеличава натискът за обявяване на процедурите и определянето на цените на варантите, които станаха притежание на държавата. Анализаторите определят това като последната бариера пред прекратяването на връзките на банките с програмата за подпомагане.

Самите варанти позволяват на финансовото министерство да изкупува акции при фиксирана цена в бъдещ период. Заради очакваната стабилизация на сектора обаче, желанието на банките е да изкупят обратно въпросните варанти, допълва информационната агенция.

Трудността с определянето на цената на варантите идва заради това, че тя се движи успоредно с цената на акциите на отделните банки. Спорът между държавата и банките пък идва защото държавата иска срещу тях повече пари, отколкото финансовите институции са готови да платят.

Банките, които са върнали парите по програма TARP са JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley, Goldman Sachs Group Inc., U.S. Bancorp, Capital One Financial Corp., American Express Co., BB&T Corp., Bank of New York Mellon Corp., Northern Trust Corp. и State Street Corp. Въпреки че се чувстват в добро състояние, някои от тях попаднаха в групата от 22 банки с понижен кредитен рейтинг или понижена перспектива, която вчера обяви Standard&Poor's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още