fallback

Американските индекси не успяха да задържат повишенията си

Пазарите бяха залети от голям брой новини и не намериха категорична подкрепа

23:04 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовата сесия в Ню Йорк в сряда премина при голяма неяснота и без категорично надмощие на оптимистите или песимистите. Основните индекси на няколко пъти преминаха от положителна на отрицателна територия и обратно, като в средата на търговията се стигна до ръстове от по близо 1 на сто за Dow Jones и S&P 500. В крайна сметка обаче и двата индекса приключиха с понижения.

По този начин, въпреки минималните понижения, търговията прекъсна силната червена вълна, която днес заля пазарите в Азия и Европа.

Денят поднесе поредица от новини на пазарите, но това не помогна за намирането на ясна посока и в крайна сметка индексът на сините чипове приключи търговията с минимален спад от 0,08 на сто до 8 498 пункта.

Негативните настроения, които преобладаваха в началото на сесията, отстъпиха след изявлението на американския президент Барак Обама, който представи плановете си за реформа на регулаторната система на финансовите пазари. Въпреки това обаче повишенията на индексите остават ограничени заради редукцията на кредитните рейтинги на 18 американски банки.

По-скоро като положителен може да бъде отчетен фактът, че инфлацията в САЩ се е повишила по-малко от очакваното през май. Причината за това е, че инвеститорите се опасяват от това, инфлацията да не попречи на икономическото възстановяване на страната.

Охлаждащо на оптимизма обаче подейства предпазливата прогноза на компанията за транспорт и доставки FedEх. Ръководителите на компанията обявиха, че очакват по-слаби от очакваните печалби заради тежката икономическа ситуация в САЩ. Това бе прието негативно, тъй като състоянието и резултатите на компаниите от този сектор са показателни за активността на цялата икономика, пише АР.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:40 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още