fallback

Обама: Ролята на правителството е да насърчи креативността на пазара

Президентът е на път да осъществи най-радикалните реформи от времето на Голямата депресия

19:37 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама представи план за реформиране на регулаторната система на американските финансови пазари. Мерките се определят от специалистите като най-радикалната промяна, въвеждана след края на Голямата депресия от на 30-те години на миналия век.

Президентът представи своя план заявявайки, че предложението за промяна на регулаторната система ще доведе до насърчаване на креативността на свободния пазар, което ще допринесе за просперитет на американската държава.

„Със своите усилия ние внимателно търсим баланс“, каза Обама. „Винаги съм вярвал силно в мощта на свободния пазар. Вярвам, че нажата роля не е да намаляваме благосъстоянието, а да увеличаваме неговия обхват, не е да задушаваме пазара, а да засилим неговата способност да разгръща креативността и иновацията, които все още карат останалия свят да завижда на нашата нация“, заяви американският президент.

С цел избягване на бъдещ икономически колапс, президентът обяви, че реформата на регулаторната система е направена така, че да не възникват нови кредитни кризи. Като резултат от промените Федералният резерв ще се превърне в регулатор на системния риск в цялата финансова система.

Планът ще натовари Федералния резерв с функции по надзор на „големи, систематично здрави финансови институции“, като в същото време ще му бъде гарантирано правото да бъде кредитор от последна инстанция „при необичайни и неотложни условия“, пише Market Watch. За целта обаче Фед ще трябва да получава одобрението на финансовото министерство.

Големите финансови институции ще трябва да имат повече капитал и да прибягват до по-нисък ливъридж. Освен това те ще бъдат подлагани на по-строг контро от страна на централната банка.

Очаква се предложението на президента, което е разписано в документ от 85 страници, да бъде подложени на обсъждане в двете камари на Конгреса още утре. Прогнозите са, че законотворците ще приключат с окончателен проект за реформа на финансовата система в края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:29 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още