fallback

S&P понижи рейтингите и перспективите на 22 американски банки

Агенцията за кредитен рейтинг се опасява от допълнително влошаване на ситуацията във финансовия сектор

18:41 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's взе решение на понижи кредитния рейтинг 18 и да редуцира перспективите пред други 4 американски банки. Причината за това са опасенията на компанията за състоянието на финансовия сектор и очакванията за ново влошаване на ситуацията в него.

В официалното съобщение се казва, че промените в рейтингите и перспективите „отразява оценката, че нестабилността във финансовия сектор ще се запази, а индустрията ще бъде изправена пред по-стриктен надзор и регулация“, предава CNBC.

Според S&P загубите от лошите кредити, които увеличават дела си все повече, вероятно ще продължат да нарастват и могат да достигнат нива, доста по-високи от предварителните прогнози.

Сред банките с понижена оценка са някои от големите играчи в американската банкова система – BB&T, Capital One, PNC Financial Services Group, Regions Financial и Wells Fargo.

Очакванията на анализаторите са, че пониженият кредитен рейтинг на финансовите институции ще доведе до по-висока цена на кредитите, която те трябва да заплащат. Освен това ниският рейтинг ще попречи на инвестициите в дълговите инструменти на засегнатите банки, тъй като за институционалните инвеститорите има строги изисквания при придобиването на облигации.

Днес от всички 22 банки с понижен рейтинг, книжата на едва две се повишават, като ръстовете са на нива под 1 на сто. Капитализацията на останалите финансови институции пук се смъква с между 2 и 12 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още