fallback

Прогнозните финансови резултати на FedEx разочароваха инвеститорите

Резултатите от дейността на FedEx са важен ориентир за състоянието на американската икономика

17:23 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на втората по големина куриерска компания в света FedEx поевтиняха в началото на днешната борсова сесия в Ню Йорк, след като тя прогнозира по-малка от пазарните очаквания печалба за текущото тримесечие.

FedEx очаква печалба на акция в интервала от 30 до 45 цента за тримесечието от юни до август. Това е два пъти по-слаб финансов резултат от 70-те цента на акция, които анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха.

Ръководството на компанията за доставка на пратки не даде прогноза за цялата фискална година поради непредвидимостта на икономическите условия през следващите месеци. То се опасява също така от поскъпването на петрола, чиято цена се удвои през последните месеци.

Резултатите от дейността на FedEx са важен ориентир за състоянието на американската икономика, защото компанията превозва всякакви пратки - от документи за ипотечни заеми до автомобилни части.

Загубата на FedEx възлезе на 876 млн. долара за тримесечието до 31 май, или 2,82 долара на акция. Една година по-рано компанията отчете загуба от 241 млн. долара, или 78 цента на акция. Приходите намаляват с 20% на годишна база до 7,85 млрд. долара.

Отрицателният финансов резултат за последното тримесечие се дължи отчасти на отписванията, свързани с придобиването на бизнес центровете Kinko's през 2004 г., които в момента са известни като FedEx Office.

Въздушните доставки, в които FedEx е лидер, намаляват за 14-то тримесечие, след като компаниите по целия свят ограничиха своите разходи, за да се адаптират към икономическата криза.

Най-голямата куриерска компания в света UPS изпитва подобни затруднения. Поръчките от страна на корпоративни клиенти намаляват значително от началото на финансовата криза.

Акциите на FedEx поевтиняват с 2,6% в първите 30 минути на търговията до 50,04 долара, а тези на UPS – с 1,3% до 47,85 долара. През последната година пазарната капитализация на FedEx намалява с над 40% до 15,6 млрд. долара, а тази на конкурента UPS – с 29% до 47,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:08 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още