fallback

Швеция е готова да се бори решително с кризата в Латвия

Финансовият министър заяви, че ще бъде отделен достатъчен ресурс за подкрепа на банковата система

11:23 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Швеция е готова да „се справи“ с проблемите в латвийската икономика, които заплашват със сериозни трудности банките от страната, заяви шведският финансов министър Андерс Борг.

„Съществуват сериозни рискове“, каза вчера в интервю Борг. „Дадохме ясно да се разбере, че имаме ресурси и способности да се справим с всеки един проблем, който може да възникне. Можем да действаме доста силово, ако се наложи“, категоричен е финансовият министър.

Шведските банки са сред най-големите в региона на Прибалтика и според оценките на Fitch са изправени пред големи загуби заради кризата. Те биха могли да заличат цели 5 на сто от брутния вътрешен продукт на скандинавската държава, смятат от рейтинговата агенция, предава Bloomberg.

Две от най-големите банки в региона – Swedbank и SEB имат кредитни експозиции на стойност над 365 млрд. крони, или общо 30 на сто от всички отпуснати в Латвия.

„Ако се появят кредитни загуби, които да подкопаят капитала на банките, ние вече показахме, че сме готови да предоставим средства за увеличение на капитала, за да предпазим интереса на данъкоплатците и да рекапитализираме финансовите институции“, заявява Борг.

В началото на настоящата седмица парламентът на Латвия се съгласи да ореже бюджетните разходи с 1 млрд. долара, което е 10 на сто от целия им размер. Това бе направено, за да се отговори на изискванията на ЕК и МВФ за отпускане на поредния транш от финансовата помощ за страната.

Очаква се съкращаването на разходите да помогне за спиране на натиска върху латвийската валута. Това обаче едва ли ще помогне за бързото излизане на страната от рецесията, която за момента е най-силна от всички страни в Европейския съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:11 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още