fallback

Ограничават правата на Фед като кредитор на банките

Централната банка в САЩ няма да може да отпуска заеми на финансовите компании без одобрението на финансовия министър

10:52 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Администрацията на американския президент Барак Обама планира да ограничи правомощията на Федералния резерв като кредитна институция от последна инстанция. В същото време централната банка в САЩ ще получи функцията на регулатор на системния риск във финансовата система.

Това може да се превърне в най-големия "ремонт" на функциите на Федералния резерв от десетилетия насам, пише Bloomberg. Предложението за радикалните промени във финансовата регулация ще бъде представено пред Конгреса днес.

Промените предвиждат централната банка да иска писмено одобрение от финансовия министър преди да може да отпуска заеми на банките. Обама призовава и за промяна в структурата на управление на Федералния резерв, включително и на начина на регулиране на финансовите компании.

Това предложение е част от радикалния план за реформиране на правилата за регулиране на финансовата индустрия. По този начин американските власти се надяват да елиминират регулаторните пропуски и натрупването на рискове, които доведоха до най-лошата криза от Великата депресия насам.

Планът трябва да бъде одобрен от Конгреса, което означава, че сблъсъкът на идеологии и гледни точни може да забави неговото приложение и да доведе до промени в сегашния му вид. Целта на Барак Обама е да подпише закона до края на годината.

Американският президент заяви вчера, че трябва да има орган, който да е отговорен за наблюдението на рисковете във финансовата система като цяло, а не само на рисковете, свързани с отделни институции. Той допълни, че Федералният резерв е най-подходящият регулаторен орган за тази цел.

Неговото предложение предвижда и създаването на федерални органи, които да регулират финансовите продукти, предназначени за потребители, както и хедж фондовете, частните инвестиционни фондове и застрахователните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:54 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още