fallback

Легендарна пощенска услуга в САЩ празнува 150-годишнина

Pony Express става легенда само за 19-те месеца на съществуването си - между април 1860 и октомври 1861 г.

10:28 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Легендарната пощенска услуга в САЩ Pony Express ще отпразнува 150-годишнината си догодина със серия от събития по историческия си маршрут, съобщи DPA.

Pony Express става легенда само за 19-те месеца на съществуването си - между април 1860 и октомври 1861 г. пощенският маршрут между щата Мисури в американския Среден запад и тихоокеанското крайбрежие е най-бързият и директен начин за комуникация между изтока и запада преди пристигането на телеграфа.

Първоначалният маршрут на запад на Pony-Express тръгва от Сейнт Джозеф, Мисури. На конниците са били необходими около 10 дни, за да достигнат Сакраменто в Калифорния. Плановете за създаването на услугата били „пришпорени“ от надвисналата заплаха за гражданска война и необходимостта от по-бърза комуникация със западния бряг.

Услугата стартирала официално на 3 април 1860 г., когато няколко конници тръгнали едновременно от Сейнт Джозеф и от Сакраменто. Първото пътуване на запад продължило 9 дни и 23 часа, а първото на изток - 11 дни и 12 часа. За едно денонощие ездачите изминавали около 250 мили.

Pony Express имал над 100 станции, където ездачите сменяли конете си, като до днес от тях са оцелели около 50. Конниците, които извършвали пощенските услуги, били 80, а конете – между 400 и 500. Въпреки че маршрутът бил много опасен, само една доставка на пощата се изгубила.

Със завършването на телеграфа до тихоокеанското крайбрежие отпада необходимостта от съществуването на Pony Express и услугата е прекратена на 24 октомври 1861 г. Въпреки че в началото на Гражданската война Калифорния разчитала на новини чрез Pony Express, конната пощенска услуга не е имала финансов успех и довежда основателите си до банкрут. Pony Express обаче все пак става част от легендата на американския запад.

Празненствата по случай 150-годишнината ще бъдат съсредоточени в музея на Pony Express в Сейнт Джозеф, а детайли по програмата тепърва ще бъдат обявени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още