fallback

Рубини: Развиващите се пазари ще сложат край на господството на долара

Според професора по икономика девалвацията в Латвия е неизбежна

10:05 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Влиянието на развиващите се пазари за световната икономика ще нараства все повече и неминуемо ще допринесе за края на господството на долара като световна резервна валута, смята американският икономист Нуриел Рубини.

Според Рубини „възходът на развиващите се пазари представлява фундаментална промяна“, а икономиката на Китай по всяка вероятност ще задмине по размер тази на САЩ, предава CNBC.

Към момента Китай, както и другите големи развиващи се страни, каквито са Бразилия и Русия, са сред основните кредитори на САЩ. Укрепването и засилването на позициите на тези държави обаче постепенно ще отслаби апетита към финансиране на нарастващия бюджетен дефицит и дефицита по текущата сметка на САЩ, смята професорът.

„С течение на времето желанието на американските кредитори да финансират разходите на САЩ и да увеличават доларовите си резерви ще се понижи. Хората стават все по-изнервени от това, че ние девалвираме валутата по пътя към излизане от задлъжнялостта и им причиняваме реални загуби от притежанието на доларови активи“, смята Рубини.

Въпреки всичко специалистът смята, че процесът на изместване на долара ще отнеме доста години и няма да се случи внезапно.

По отношение на случващото се в Латвия Рубини е на мнение, че "девалвацията е неизбежна". Ако не бъдела направена, то свиването на икономиката, депресията и проблемът със задлъжнялостта само щели да станат по-тежки. За избягване на неконтролируем срив на валутата обаче според Рубини е необходимо ЕЦБ да помисли за "евроизация" на балтийската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още