fallback

Цената на петрола се стабилизира над 70 долара за барел

Пазарът търси посока след данните за спад на индустриалното производство и сигнали за отслабване в търсенето на суровината

09:09 | 17.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът стабилизира цената си през последното денонощие, успявайки да се задържи на нива над 70 долара за барел на борсата в Ню Йорк. Котировките не намериха категорична посока след вчерашните разнопосочни данни за състоянието на американската икономика и поредния ръст на запасите от бензин.

Вчера американската статистика разпространи данни, показващи скок в строителството на жилища през май. В същото време обаче стана ясно, че индустриалното производство се е свило повече от очакванията, отбелязвайки спад от 1,1 на сто през май.

Така се стигна до поевтиняване на черното злато с 15 цента до цена на затваряне на вчерашната борсова сесия от 70,47 долара за барел. Тази сутрин котировките се повишават с 0,65 на сто и в часовете на азиатската борсова сесия юлските фючърси се търгуват по 70,92 долара за барел.

Голямо влияние върху пазарите на суровини през последните дни има случващото се на валутния пазар. Тази сутрин еврото поскъпва до 1,3867 EUR/USD, след като вчера американската валута се търгуваше при нива около 1,3813 EUR/USD. Поевтиняването на долара по правило води след себе си засилен интерес към суровините и ръст в техните цени.

Днес търгуваният в Лондон петрол от сорта Брент поскъпва с 0,7 на сто до 70,73 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още