fallback

Европейските индекси търсят посока

Според анализатори дъната на глобалните пазари са зад нас, но това не означава автоматично, че волатилността ще намалее значително

21:13 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 приключи с понижение от 0,1% търговията във вторник, като стигна 208,8 пункта след спада си от 2,5% вчера.

Британският U.K. FTSE 100 отчете ръст от 0,1% до 4 328,57 пункта, докато германският DAX отбеляза минимално повишение (+0,02%), достигайки 4 890,72 пункта. Френският CAC-40 падна с 0,2% до 3 213,95 пункта.

Американските акции регистрираха незначителен ръст в ранните часове на търговията, като впоследствие обърнаха посоката си и към момента се намират на отрицателна територия, а азиатските книжа затвориха с понижения.

Европейските акции отбелязват рязък ръст от март насам, водени от значително засегнатите от кризата компании за суровини и тези от финансовия сектор, тъй като инвеститорите започнаха да се надяват за подобрение на икономическата обстановка.

„Мисля, че сме свидетели на ръст в запасите. Това даде стимул на индустриалното производство“, казва анализаторът от Nomura Филип Лолър, цитиран от MarketWatch. Според него акциите няма да се върнат на нивата от март, въпреки че „ръстът в запасите, по дефиниция, е временен феномен“.

„Мисля, че дъната на глобалните пазари са зад нас, но това не означава автоматично, че волатилността ще намалее значително или че макроикономическите и корпоративните данни внезапно ще се подобрят“, казва Виржини Мезоньов, директор в Schroders.

Ръстът в телеком сектора днес бе воден от BT Group, която отчете повишение от 8%. Vodafone Group добави 1,6% в търговията в Лондон.

Акциите на най-голямата британска верига супермаркети Tesco се покачиха с 1,5%, след като фирмата отчете ръст от 4,3% в продажбите си на Острова за първото тримесечие.

Книжата на белгийската Delhaize се покачиха с 2,9%, а тези на френската Carrefour – с 0,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:14 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още