fallback

Газпром може да удвои капацитета на газопровода Южен поток

Според досегашните официални изявления капацитетът на Южен поток е планиран да бъде 31 млрд. куб. м годишно

16:47 | 16.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

За да се осигури пренасянето по газопровода „Южен поток” на природен газ в обем 63 млрд. куб. м годишно, на територията на Русия ще трябва да се построи газопреносна система, разширяваща съществуващата газопреносна система с дължина около 2000 км. Това е съобщил днес в Москва зам.-председателят на Газпром Александър Ананенков, цитиран от Интерфакс.

Според досегашните официални изявления, капацитетът на „Южен поток” е планиран да бъде 31 млрд. куб. м годишно, колкото е проектният капацитет (засега) и на „Набуко”. В началото на годината беше съобщено, че Газпром обмисля възможността за увеличаване на капацитета за транзит на газопровода „Южен поток” с 50%, т.е. на 47 млрд. куб. м годишно.

В средата на май България подписа с Газпром окончателното споразумение за създаване на газопровод за транзит на природен газ през България като част от проекта „Южен поток”, което визира принципите за сътрудничество между двете страни във връзка с подготовката на прединвестиционно проучване за проекта през българска територия и създаването на съвместна компания.

Всяка страна обаче има правото да вземе самостоятелно окончателно инвестиционно решение за участие в проекта на база резултатите от прединвестиционното проучване, спазвайки националното си законодателство и с оглед на своите интереси. Според предварителните разчети, изграждането на „Южен поток” (който заобикаля Украйна и минава по дъното на Черно море), ще струва общо около 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:20 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още