fallback

ЕБВР: Най-лошото от рецесията предстои

Все още няма доверие в банковия сектор, смятат от Европейската комисия

21:04 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-лошото от рецесията предстои, а в европейската банкова система все още „има нещо гнило“ въпреки спасителните мерки на държавите, предупредиха европейски експерти в областта на икономиката.

"Не смятам, че най-лошото е зад нас. Все още не сме видели всичко", заяви Ерик Берглоф, главен икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), на икономически форум в Шотландия.

От своя страна еврокомисарят по конкуренцията Нели Крус заяви, че все още няма доверие в банковия сектор.

Берглоф е призовал резултатите от стрес тестовете на европейските банки да бъдат публикувани, за да бъде възстановено доверието в системата. По думите му той не одобрява всички методи на американските власти, те са помогнали за известна стабилизация в системата.

Финансовите министри на страните от Г-8 не поеха ангажимент да публикуват резултатите от тестовете на банките по време на срещата си този уикенд въпреки призивите към Европа да последва примера на САЩ.

Берглоф е изказал също така мнение, че банковата система в Централна и Източна Европа се е стабилизирала тази година.

През май от ЕБВР обявиха плановете си да инвестират над 400 млн. евро в подразделенията на Unicredit в Централна и Източна Европа с цел възстановяване на банковата система в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още