fallback

Руската държавна банка ВЕБ придоби дял от Лукойл

От петролната компания не уточняват за какъв дял става дума, според запознати източници той е по-малко от 5%

19:24 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руската държавна банка Внешекономбанк (ВЕБ) е придобила дял от най-голямата частна петролна компания в страната - Лукойл, съобщиха от компанията, без да уточняват колко голям е закупеният дял и кога е придобит.

Според източници на Ройтерс, близки както до банката, така и до Лукойл, става дума за дял под 5 на сто.

Руското правителство се сдоби със значителни активи през последните месеци, след като световната криза понижи финансовите коефициенти на компаниите, и така получи по-голям контрол върху стратегически сектори за страната.

Лукойл, в която ConocoPhilips държи дял от 20 на сто, се смята за един от последните бастиони на частната собственост в руския петролен сектор, силно доминиран от държавата. Около 28 на сто от акциите на компанията се търгуват на борсата.

От Лукойл и ВЕБ са отказали да коментират условията на сделката пред Ройтерс.

В края на миналата година ВЕБ е закупила акции и облигации на 15 руски компании като част от мерките на правителството за подкрепа на местните пазари.

Миналата седмица от Норилск Никел обявиха, че ВЕБ е придобила 3,7 на сто от акциите в рамките на държавната програма. Банката е закупила дялове и от Газпром, Сбербанк, Роснефт, ВТБ и Сургутнефтегаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:55 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още