fallback

МФВ подобри прогнозата си за икономическия ръст в САЩ

Догодина американската икономика се очаква да нарасне с 0,75 на сто, предишната прогноза беше за нулев растеж

17:14 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд коригира в положителна посока прогнозата си за икономическия ръст на САЩ. В същото време специалистите на организацията призоваха за стъпки по посока ограничаване на страховете от инфлация и увеличаване на държавния дълг.

Новата прогноза на МВФ е, че през тази година американската икономика ще се свие с 2,5 на сто, а догодина ще отбележи ръст от 0,75 на сто. Предишните очаквания на фонда бяха за спад на икономиката с 2,8 на сто през тази година и нулев растеж догодина, припомня Bloomberg.

Според специалистите от МВФ в момента има големи опасения, че ще се стигне до висока задлъжнялост на американското правителство и силна инфлация. По прогноза на фонда за периода 2009-2011 година бюджетният дефицит ще бъде средно 9 на сто, като държавният дълг ще стигне 75 на сто от брутния вътрешен продукт.

Поради тази причина американското правителство трябва да вземе мерки за ограничаване на задлъжнялостта си, а централната банка да заеме подходяща позиция за недопускане на силни инфлационни очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:45 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още