fallback

Форбс: Фед трябва да спре с изкупуването на държавни облигации

Изпълнителният директор на именитото издание смята, че централната банка трябва да пренасочи усилията си към потребителите

13:40 | 15.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският Федерален резерв би трябвало да спре с изкупуването на държавен дълг и вместо да се съсредоточава върху възстановяване на кредитните пазари, трябва да се насочи към подпомагане на потребителите, смята изпълнителният директор на Forbes Стив Форбс.

„Учудващо, от декември насам активите на Фед не са нараснали дори с един долар. Централната банка е била със стиснати пръсти през последните пет месеца, това е невероятно“, е заявил Форбс пред бизнес предаването Squawk Box Europe, предава CNBC.

“Смятам, че Фед трябва да обявят, че повече няма да изкупуват американски правителствени облигации. Кешът не е проблем за банковата система – проблемът е, че част от икономиката на кредитните пазари все още не функционира“, смята Форбс.

Федералният резерв би трябвало да се насочи към „агресивно изкупуване на ипотечни облигации“, за да предизвика сериозно движение при продажбите на жилища. Освен това той трябва да започне да изкупува пакети от заеми за автомобили и други типове кредити, обяснява специалистът.

„Не е нужно балансът на Фед да се надува, но е необходимо да бъдат напомпани стотици милиони долари, за да се върне нормалното функциониране на кредитирането“, заявява още Стив Форбс.

Към момента американските регулаторни органи планират реформа, която включва това Фед да бъде системен регулатор на финансовите институции. Освен това се предвижда обсъждане на регулациите за всички видове деривативни контракти, което според Форбс ще предизвика ожесточени дебати.

„По отношение на регулацията е малко иронично това, че ще бъдат предоставени нови правомощия на Фед, който е агенцията, която не упражни подходящ контрол върху банковата система и с неподходящата си монетарна политика през 2003 и 2004 година, когато напечата всички тези излишни пари, направи възможен икономическия балон. Смятам, че това ще бъде обсъждано доста активно в Конгреса“, завършва Форбс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още