fallback

Икономическият ръст на Зимбабве може да достигне 6%

САЩ ще отпуснат помощ на страната в размер на 73 млн. долара

15:20 | 13.06.09 г.

Икономиката на Зимбабве може да нарасне с между 4% и 6% тази година, заяви финансовият министър на страната Тендай Бити пред Световния икономически форум за Африка в Кейп Таун.

Икономиката на Зимбабве е тежко засегната от хиперинфлация и се свива от години. През 2007 г. спадът е 6,1%, по данни на Международния валутен фонд.

В отделна среща с премиера на страната Морган Цвангирай в Белия дом президентът на САЩ Барак Обама обеща помощ за Зимбабве в размер на 73 млн. долара.

Цвангирай е на обиколка в САЩ и Европа в опит да намери финансова подкрепа.

Обама е приветствал усилията на премиера, но е допълнил, че помощта няма да иде за правителството, а директно за населението на Зимбабве, защото САЩ все още имат опасения за „укрепването на демокрацията, човешките права и управлението на закона” в страната, предаде BBC.

Според съвместното управление на президента Робърт Мугабе и премиера Цвангирай, който положи клетва през февруари, страната се нуждае от около 10 млрд. долара, за да стабилизира икономиката си. Чуждестранни донори вече заявиха, че ще обмислят евентуална подкрепа едва след като правитеството създаде демокрация в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 13.06.09 г.
fallback
Още от Свят виж още