fallback

Разнопосочен край на американската сесия, седмични ръстове за индексите

В края на сесията акциите върнаха част от по-ранните си загуби, водени от ръст при енергийните и суровинни компании

23:31 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският капиталов пазар заличи голяма част от загубите, с които беше стартирал петъчната сесия и Dow Jones Industrial Average затвори с повишение от 0,32% до 8799 пункта, с което седмичният му ръст възлезе на 0,4 на сто.

С покачване приключи търговията и за S&P 500, нараснал с 0,14% (0,7% ръст за седмицата) до 946,21 пункта. На червено за деня обаче се оказа Nasdaq Composite, който падна с 0,19 на сто до 1859 пункта, което на седмична база все пак му донесе актив от 0,7%.

Към края на сесията щатските акции започнаха да се отърсват от въздействието на данните за потребителското доверие в страната, които показаха ръст, но не изненадаха с по-високи стойности от очакванията и не можаха да внесат нужния оптимизъм на пазара. Инвеститорите като цяло предпочетоха да прибират печалби след последните борсови ръстове и по-скоро неутралната новина помогна за охлаждането на настроенията.

Стимул за последвалото покачване дадоха акциите на енергийните и суровинните компании – секторите, които имаха най-голям спад по време на европейската търговия. Причината за оптимизма около тях в САЩ – петролът и други суровини възстановиха в голяма степен загубите по време на дневната си търговия, като черното злато отново се върна над 72 долара за барел. Това все пак представлява понижение на дневна база, но с по-малко от процент. 

По-рано в петък от Организацията на страните износителки на петрол, която допринася за една трета от световното нефтено производство, обявиха, че продукцията им през май е била средно 28,27 млн. барела на ден, или със 135 хил. барела повече от месец април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:30 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още